måndag, december 22, 2008

Skogströms: Konfiterad anka med tomatsås och vitrotmos


Betyg: 12 av 12

Två gånger har vi varit på väg mot Pim:s krog för att äta deras sillbuffé och två gånger har vi blivit lika abrupt hindrade från detta. Ena gången var det polisen som stoppade oss och skickade ut oss på motorvägen mot norrland. Denna gången var det menyn på Skogströms som hindrade oss. Man åker ingen annanstans om en av Malmös bästa lunchställen serverar en av världens godaste fågel, nämligen ankan. Med detta sagt är det lätt att tro att vi blev besvikna. Men icke. Det var gott, himmelskt gott. Vi kör på Pim:s nästa år, då ska vi äta sillbuffé. Det kommer...

Pris: 85 kronor (alternativt 170 bugg va?)
onsdag, december 17, 2008

Moccasin: Wallenbergare med potatismos



Betyg: 8 av 12 runda ingredienser


En klassiker som smakar något annorlunda på denna restaurang. Det verkar nästan som att de missat att det ska vara kalvfärs och istället gjort rätten på lammfärs. Kanske är det våra smaklökar som spelar oss ett spratt?

Det spelar egentligen ingen roll. Rätten var god ändå och kändes vällagad och får absolut betyget godkänt med ett plus i kanten. Dock var det lite för lite rårörda lingon och lite för få gröna ärtor.

Trevlig liten sallad att börja med ingick också.

Pris: 78 kronor

www.moccasin.se
tisdag, december 16, 2008

Southern Kitchen Café: Veggieburger

Betyg: 10 av 12 i:n i Mississippi

Värnhem är ju lite av Malmös "in the ghetto" men om en "poor little baby child is born" och därmed "another little hungry mouth to feed" så ska man ha förtröstan. På Southern Kitchen Café får man portioner så att det blir över och vi är ganska övertygade om att Elvis lever och frodas i Malmö och käkar god mat på Östra Förstadsgatan. Det gör vi också, framför allt frodas.

Pris: 59 kr


torsdag, december 11, 2008

Brogatan: Gulasch gjord på kalkon med citron-crème fraîche

Betyg: 9 av 12 firmafester

Det som höll igång oss på lunchen idag var om gulasch kan vara både soppa och gryta och om det är österrikiskt eller ungerskt. Vi vet inte, men vi vet att den inte brukar vara gjord på kalkon i alla fall.

Det funkade dock riktigt bra att göra gulaschgryta på fågel. Det smakade inte fågel (fågel är en 12:a i betygsskalan) och det smakade inte fågel (kalkonsmaken försvann lite i kryddorna). Men allt som allt var det bra mat och goda smaker.

Som vanligt har Brogatan en väldigt hög lägstanivå.

Pris: 82 pickadoller
onsdag, december 10, 2008

Skogströms: Sej med röbetor och pepparrotssås


Betyg: 12 av 12 bonnabetor

Skogströms går från klarhet till klarhet. Man äter inte dåligt här, det gör ingen...någonsin.
Visst har de sina toppar och dalar som alla andra men det känns liksom inte så farligt när de har sin största svacka, det är fortfarande bättre än det mesta. Dagens lunch tillhörde visserligen en av deras bättre stunder, sejfilén var perfekt tillredd. Inget snack om saken.
Röbetan kanske något malplace i kombination med det andra men överlag en sjukt bra lunch.
Högst uppe på min önskelista till tomten är att de flyttar lite närmare centrum så att man slipper köra igenom hela stan för att komma dit. För skulle det vara fullt så finns inga andra alternativ, om man inte räknar in korvgubben på hörnan då, men det gör vi inte.

Pris: 85 kr

Skogströms
www.skogstroms.se
tisdag, december 09, 2008

Gio di Penco: Pasta med ostsås och kronärtskocka


Betyg: 8 av 12 italienskor

Efter att ha lämnat GDP sjukt nöjda förra gången visste vi att de inte kunde lyckas lika bra i dag.

Missförstå oss inte, pastan är lika hemlagad och färsk som vanligt och såsen är väldigt god. Detta är en bra lunch. Det kommer bli svårt att slå pastan med karl-johan. Vi längtar tills den kommer igen.

Pris: 75 kr

Gio di Penco
Mitt i Triangeln
måndag, december 08, 2008

Sushido: Sushi och Misosoppa, take-away

Betyg: 7 av 12 fiskrullader

Sushi är fortfarande helt ok lunchmat, trots att 90-talshypen lagt sig.

Man blir så där lagom mätt. Det är dessutom mat som man lika väl kan ta med sig till kontoret. Det blir varken godare eller "varmare" att äta direkt.

Sushidos lunch-sushi är ganska basic. Ett litet minus är att rätterna verkar var lite förberedda innan. Sushi ska ätas helt nylagat.

Pris: 75 spänn inkl. miso

Sushido
Föreningsgatan 43
fredag, december 05, 2008

Gio di Penco: Färsk pasta med salami och karl-johan i gräddsås

Betyg: 12 av 12

Dagens lunch var nästan overkligt god. Varken original-Di Penco eller denna filial på Triangeln har lyckats så bra som de gjorde denna gång. Kräm de la kräm.

Pastan var perfekt kokt och såsen som hade en tydlig karl-johansmak var sensationell. Smakrik och gräddig. En rätt som jobbar bort tvättbrädan i ett nafs inför julbordsäsongen 2008. Mängden mat är inte för liten, inte när rätten är så mäktig som denna, även om man blir sugen på lite mer.

Med rätt ingredienser kan god mat vara så här enkel.

Pris: 75 kronor inklusive kaffe, sallad och bröd.

Gio di Penco
Mitt i Triangeln (Triangelen om man är skåning)
onsdag, december 03, 2008

Retro: pannbiff


8 av 12 Scoutkårer

Retro som flyttade från taniga indiefolk till spretande skjortknappsfolk ligger numera i samband med hotellet i Mazettihuset på Norra Skolgatan 24. Om ni kommer med bil så får man parkera precis utanför dörren, det är ingen utfart. Kanon om man inte vill förbränna något av pannbiffen, gräddsåsen, potatisen, lingonen eller den extremt goda homousen som serveras till salladsbuffén som får en 12:a. Den är riktigt bra!
Pannbiffen i sig är attans fin. Vid snudd på en 12:a. Sen är det dock lite synd att lingonen kommer från en stor vit hink och att potatisen får en att flyga tillbaka till målbrott, finnar, överdrivna kärlekskänslor, matos, håll käften unge det är inte pulvermos, vi serverar bara riktig mat på denna skola. Allt annat är väldigt bra och väldigt fint.
Sen att lokalen känns som en scoutkår full av knopar, tunnbröd, chokladfyllda bananer och knivmärken är inget vi ska betygsätta.

Retro är ett bra ställe som har något för alla.

Pris: 72 kr för en underbar salladsbuffé, dricka, huvudrätt, kaffe o en liden go kaga.

Retro
Norra Skolgatan 24
Tel: 040-23 62 50


måndag, december 01, 2008

Knus: Kalkon bulgursallad

Betyg: 8 av 12

Knus är ett café som har många rätt. Stilistisk inrednig, Eames stolar, fondtapeter...you name it.
Helt enkelt så som caféer ser ut nu för tiden, eller i alla fall vill se ut. Ofta brukar dock skenet bedra då de flesta hippa mammaställen mest verkar bry sig om det yttre. Så är inte fallet på Knus, en bra sallad till ett helt ok pris. Kan rekommenderas...om man nu vill ha sallad.

Ps. snygg logga.

Pris: 59 kr

Knus
Västra Rönneholmsvägen
Malmö
onsdag, november 26, 2008

Southern Kitchen Café: Vegetarisk tallrik

Betyg: 10 av 12 röda kråsskjortor

Vi gillar inte rätten "vegetarisk tallrik", normalt när man beställer detta någonstans så får man en svampfylld paprika eller liknande skit.

På SKC vet dom dock hur detta skall göras. Tallriken består av en bit majskolv, en bön/lins biff, potatiskroketter, sallad, avocado, aioli och allt är jättegott.

SKC är opretentiöst inrett och vi gillar kombinationen bra mat + billigt. Personalen är trevlig och vi kan helt enkelt inte be om mer...

Pris: 65kr (eller ca 8 greenbacks)

Southern Kitchen Café
Östra Förstadsgatan 24
tisdag, november 25, 2008

Anno 1900: Provencalsk fiskgryta med kokt potatis

Betyg: 6 av 12 oljemålningar av gamla gubbar

Idag blev det att promenera bort till Anno 1900 för att prova på deras dagens. Denna restaurang är lite märklig, man hör rykten om deras dyra och fina middagar som går på en halv årslön men så ser man att det finns mycket i restaurangen som påminner om ett normalt arbetarlunchställe. Allt är inte bra... Salladen är inget att hurra för och ett av de två olika bröden man väljer smakar lite konstigt, för sött helt enkelt. Huvudrätten är god men överaskar inte med något speciellt direkt. Servicen är sådär måste vi säga, lite opersonlig och avtrubbat tråkig. Men priset är bra så de hamnar på en 6.5 pga det.

Pris: 69kr
måndag, november 24, 2008

Bröderna Larsson: Pastasallad


Betyg: 7 av 12 benbrott

Bröderna Larssons salladsbar verkar vara ett populärt salladsbarhäng. Mycket folk, mycket salladsvariationer och i stora drag ett ganska ok ställe. Dock var det lite för basic för vår del. Smaken var bra men bjöd inte på några överraskningar. Vi fattar förstås grejen med plastskålarna om man kör takeaway men om man äter på plats ska man inte behöva utsättas för dessa miljöbovar. De hade även kunnat ta ut salladerna ur kylskåpet lite tidigare. Sallad ska som sagt tidigare i bloggen inte ätas kylskåpskall. Tappar mycket smak då och det kompenserar man genom att ta på allt för mycket dressing och helt plötsligt smakar allt bara dressing.
Trots detta var det fräscht och gott, men hade kunnat bli så mycket bättre med små medel.

Pris: 59 kr
fredag, november 21, 2008

Restaurang Hanö: Helstekt oxryggfilé provencale, råstekt purjolökspotatis


Betyg: 6 av 12 Sysav-arbetare.

Med skinnhandskarna på, vinterdäcken av rullade vi mot PimsKrog för att avnjuta en sillbuffé. Tji fick vi. Ett busshaveri, ett snack med landsvägsfisken (polisen) och en kortare ilfärdsresa på motorvägen senare så öppnar vi en lätt glasdörr som leder rakt in i hjärtat av husmanskosten. Restaurang Hanö.
När andra har pratat om Hanö så nämns alltid ordet husmans. Ett ord som fyller en med glädje och underhudsfett. Jargongen är: Alla känner alla, både här och privat, alla känner kocken, men kocken känner bara för maten.

Helstekt oxryggfilé provencale, råstekt purjolökspotatis, påminner om potatissallad med rostbiff, men denna gång är det serverat varmt, inomhus och med en tråkig kyla utanför.

Det är inget större fel på maten förutom att det är en hel del salt inblandat. Salladsbuffén har ganska låg standard, men kaffet är underbart!

Allt är bra, men inte mer.

Pris: 59:- inkl sallad, knäckebröd, vatten och kaffe.

Restaurang Hanö
Hanögatan 2
211 24 Malmö
torsdag, november 20, 2008

Restaurang Malou: Fläskpannkaka



Betyg: 10 av 12 pensionärer
Julstämningen är hög på Restaurang Malou på Kronprinsen, så även medelåldern. Vi åkte dit på rekommendation att fläskpannkakan skulle vara nåt i hästväg. Härligt tunn dubbelvikt fläskpannkaka görs på löpande band på stekbordet.

Efterfrågan är stor så väntan känns lite lång. När den väl kommer in gör det väntan väl värd. Den smakar mycket gott och kommer i riklig mängd. Salladsbordet är som väntat inte en höjdare, standard husmanskostställe av brickor-typen.

Pris: 80 husmansbrickor


Restaurang Malou
Kronprinsen

onsdag, november 19, 2008

Pegga Upp: Kålpudding

Betyg: 11 av 12 husmansälskare

Äntligen kålpudding på bloggen. Som vi har längtat. Är det något som denna golfrestaurang kan så är det husmanskost.

Det enda vi kan klaga på denna dag är nog lingonen, de borde varit rårörda. Det hade peggat upp lite extra. Men annars är det en ren njutning. Gott nybakat bröd får man även till!

Pris: 79 kronor

Pegga Upp
Segesvägen
212 27 Malmö
måndag, november 17, 2008

Southern Kitchen Café: Oxrullader med potatismos

Betyg: 7 av 12 arbetare

Denna rätt är väldigt lik den förra vi testade på SKC (Läs mer här)
Det som skiljer är förstås köttet, inte riktigt lika bra. Men lika mätt blir man.

Pris: 69 kronor inkl dryck


Southern Kitchen Café
Östra Förstadsgatan 24
fredag, november 14, 2008

Bullen - Två krögare: Grillad kyckling med gräddsås



Betyg: 11 av 12
Denna vecka har vi utforskat flera klassiska rätter. Att den slutar med kyckling med gräddsås känns ganska självklart - lite gammaldags fredags- och helglyx.

På Bullen bjuds det för dagen på en halv grillad kyckling med gräddsås, kokt potatis, vinbärsgelé och inlagd gurka. Smakerna förflyttar oss tillbaka till farmor, mormor och alla andra äldre människor som har bjudit oss på mat genom våra liv.

Kanske är det för att vi börjar bli sentimentala gubbar, men det är nästan med en tår i ögonvrån vi avnjuter denna lunch. Det konstiga är att smaker som man så väl känner till ändå kan överraska en. De överraskar oss med att vara så välbekanta men ändå bortglömda i en tid med quinoa, adzukibönor och pangasiusfilé.

Vi hoppas att dessa enkla rätter kan få finnas kvar ett tag till och att ungar som växer upp idag blir bjudna på dem lite då och då. Vi vill också äta detta på ålderdomshemmet när vi blir gamla, precis som oldtimers gör idag. Sedan kan vi hoppa över alla puréer och saftsoppor som gamla blir itutade.

Bullen håller sig med en väldigt klassisk lunchmeny och de gör det riktigt bra. Inga konstigheter, men det är inget för vegetarianer. Vi i gänget som äter allt möjligt tittar gärna in fler gånger.

Pris: 77 kronor

Bullen - Två krögare
Storgatan 35
torsdag, november 13, 2008

Kniv & Gaffel: Dansk fläskstek med rödkål och äppelmos



Betyg: 7 av 12 mall rats*

Fläsk är aldrig fel, förutom under ramadan kanske. En dansk klassiker är det i alla fall tillsammans med skysås, rödkål och äppelmos.

Rätten var helt ok. Kniv & Gaffel som ligger på Mobilia är dock inte den mysigaste miljön att äta lunch i, salladen var dessutom ganska blek.

Pris: 69 kronor


* Mall rat:
"A surly teenager who spends all of his or her time at the mall with friends".
Källa

onsdag, november 12, 2008

Restaurang Ovanpå - Pytt i panna

Betyg: 9 av 12 blåställ

Ett rum med utsikt sa någon, ett rum med utsikt och bra mat sa någon annan. Tillsammans gormade vi likt en skara som fått feeling på en halvtom fotbollsläktare en kall höstkväll:

– Restaurang Ovanpå!

Detta är kanske ett ganska känsligt ämne. Knegarhak, sunkigt, gubbigt och allt annat som sägs om restauranger som ligger vid/på industrier - Ovanpå ligger förresten ovanpå Bilia.

Vi är inte bättre. Vi har också fördomar om knegarkrogar - det var med tvekan och egen övertalningsförmåga som vi tog oss dit.

Vi är dock mycket nöjda med detta val! När man väl med uppkavlade skjortärmar hade haft en gnutta ögonkontakt med alla gästerna så var det helt rätt! Trevlig service och trevligt ställe. Dessutom så är det skönt att vara på andra våningen. Malmö är en ganska platt stad.
Pyttipannan är gjord på beställning och det känns bra. Den smakar även som en Pyttipanna ska göra, inget annat. Men visst blir man glad när mat smakar just som man hoppas.
Salladsbuffén är det heller inte något fel på.

Vi tycker att Ovanpå är ett bra ställe. Känns som att något klappat en på axeln och sagt "bra jobbat". Vi kommer tillbaka och då hoppas vi på stekt fläsk!

Pris: 60:- med salladsbuffé, vatten och kaffe.
tisdag, november 11, 2008

Indian Flavour: Vegetarisk Mix med Vegetarisk Mix...

Betyg: 4 indiska spättor av 12 möjliga

Jaha då var det dags att prova ett nytt indiskt ställe och det blev Indian Flavour som ligger mitt inne i gågatssmeten.

Eftersom de bara erbjöd ett vegetariskt alternativ så blev det vegetarisk mix x2 för mig medan grabbarna åt kyckling vilket de sa var gott... det vegetariska var inte bra.

Alla grönsaker hade samma konsistens och det var ingen god smak på grytan. Det enda som var bra med Indian Flavour var nanbrödet men det är ju svårt att misslyckas med. Servicen var inget att hurra för heller, sura tjejer som inte tittar en i ögonen när man beställer går bort.

På Indian Flavour fattades glädjen och smaken tyvärr.

Pris: 65kr (10kr extra för nanbröd)
fredag, november 07, 2008

Vieng Thai: Dagens

Betyg: 8 av 12 fredagsflirtar

Då mer än halva Food five är borta och mycket att göra på jobbet så valde vi en restaurang som ligger nära oss i hjärtat. Våran favorit, våran sirap i moset, våran halsduk i blåsiga Malmö. Vieng Thai!

På Vieng Thai vet vi vad vi får. Riktigt bra service, varmt mottagande och riktigt bra mat!
Friterade räkor är något makalöst gott! Vi skulle kunna äta detta ofta. Kanske inte så bra för figuren dock. Food Five vill inte sola i vassen även beach 2009.
Huvudrätten idag var bra kryddad, smakmässigt dock, inte i styrka. Man skulle kunna önska lite mer drag i styrkan.

Food Five tar nu tillfället i akt och önskar alla läsare en trevlig helg!

www.vieng-thai.se
torsdag, november 06, 2008

Nordenskiold 10: Tunnbrödslasagne


Betyg: 2 av 12 studentmössor

Vinden viner i örongångarna. Idag blir Malmö städat med hjälp av vinden, nu står träden kala och ledsna längs vägen.

Med risk att låta som en pensionär så måste det sägas att det viner lika mycket i öronen väl inne på Malmö högskolas restaurang Nordenskiold 10. Vi är inte vana vid skolbespisning längre.
Till och med personalen ser annorlunda ut. Jämngamla med oss. Åh nej, vi har blivit lika gamla som serveringspersonalen i skolbespisningen. Annars var lunchen idag som ett barnkalas.

Tunnbrödslasagne! Ja, det gör vi, det gillar säkert ungarna!

Felet är att ungarna gillar inte det. Lasagnen är smaklös och kladdig. Vi lade löständerna på bordet och skrattade högt till ljudet av en smaskande, lättuggad lasagne. Varje tugga skulle kunna sväljas utan att just tuggas. Och vad är innehållet. Ingen aning, smakade inget.
Behållningen är salladen som serveras till. Rucola, rödlök och tomater är alltid gott tillsammans.
Vi är ledsna att det slutar så här, men här lyfts inte på någon hatt.
onsdag, november 05, 2008

Southern Kitchen Café: Southern fried chicken med potatismos


Betyg: 10 av 12 proppmätta magar

Det är ingen liten portion mat SKC lassar upp på tallriken. Kycklingen är panerad med cornflakes och sedan friterad. Till detta får man en liter rödvinssås, en rejäl hög med potatismos och rostad majskolv.

SKC är trogna de amerikanska förlagorna, både i smak och kingsize-storleken. Och vi som trodde efter ett besök på Hai (Läs mer här) att vi hade hittat Malmös motsvarighet till KFC. Bortsett från den tråkiga salladen och brödet (typ lingongrova) är detta en riktigt trevlig rätt, även om den kräver kroppsarbete under eftermiddagen.

Smakmässigt märks det på menyn att kockarna kommer från Carib Kréol. Gillar ni det stället kommer ni gilla detta.

Det enda aber vi kan komma på är att det blir lite för mycket mat. Vissa av oss är uppfostrade med att äta upp allt innan man får efterrätt. Med andra ord kommer du inte gå ifrån SKC med en kurrande mage.

Pris: 69 kronor inkl dryck

Southern Kitchen Café
Östra Förstadsgatan 24
torsdag, oktober 30, 2008

Hai: Lax teriyaki med ris och sallad

Betyg: 11 carl-wilhelms av 12 möjliga

Ojojoj... vad gott det var idag. Efter att ha ätit den vegetariska yakisoban på Hai 2 gånger så var det dags att prova något annat. Allting var perfekt på tallriken, laxen var "moist" och riset var fast o fint. Om Hai hade erbjudit dryck som ingår och kanske en kaffe efter maten så hade det varit en 12:a idag, inget snack om saken, men pga av det så blir det en 11:a vilket inte är fy skam. Servicen var bra och de tar även rikskuponger vilket är ett plus i våran bok.

Pris: 89kr (eller ca 44yen)

Hai: Japanska köttbullar med ris

Betyg: 9 av 12 samurajer
Maten på Hai är väldigt god, det har vi uppmärksammat tidigare. Smakmässigt ligger de klart högt upp bland våra favoriter. Men vi tycker att det kan ingå lite grönt, bröd kan vi skippa. Det skulle dessutom vara på sin plats med lite kaffe efter maten.

För dessa detaljer vill man inte betala extra, de tillhör en normal lunchupplevelse. Hai skulle med enkla förändringar kunna bli en av Malmös bästa lunchkrogar.

Pris: 72 kronor
www.hai.se
Davidshallstorg 5
onsdag, oktober 29, 2008

Korrapong: Thaibuffé

Betyg 8 av 12 chilifrukter
Buffé är inte vår starka sida. Det blir lätt att man äter lite för mycket och blandar smaker som inte passar riktigt ihop. Men på Korrapong funkar det faktiskt. De lägger ner stor omsorg på färska råvaror och har relativt stor skillnad på de olika rätterna. Den starka rätten är dessutom riktigt stark.

Det går dock inte komma ifrån att vi lassar på lite för mycket på tallriken - maten ser inte lika aptitlig ut på det sättet.

Pris: 79 kronor

www.korrapong.se
Drottninggatan 2d
212 11 Malmö
Tel. +46 40 29 46 08
tisdag, oktober 28, 2008

Anno 1900: Laxpudding med skirat smör


8 av 12 glada laxpuddingar
Vi var ganska överens om betyget på laxpuddingen på Anno 1900. Salladen var ett nerköp, burkchampioner hör inte riktigt hemma nånstans och med den vanliga mastiga maten på Anno så skulle en upplättande fräsch sallad varit att önska. Istället är den majonnäs och oljeindränkt. Brödet var torrt o smuligt, synd. Höjdpunkten var laxpuddningen som var lagom kryddad och god på alla sätt. Ett plus för den kompakta (tyskinspirerad?) äppelkakan med vanlijsås till efterrätt.
79 bagis


Norra Bulltoftavägen 7
212 43 Malmö
Tel: 040-184747
torsdag, oktober 23, 2008

Hipp: Ärtsoppa och pannkakstårta


Betyg: 7 stockholmstalande skåningar av 12 möjliga

Hipp är ett fint ställe, iallafall på dagen då de serverar två luncherbjudande och även à la carte. Lokalen är väldigt fin med många guldtäckta detaljer överallt, frågan är bara vems idé det var att smälla in plasmaskärmar i de gamla fina guldramarna på väggarna? Det blir lite Espresso house-känsla när man äter med en musikvideo framför sig.

Till ärtsoppan fick köttätarna fläsk och olika sorters senap att välja på medan vi vegetarianer nöjde oss med ärtor. Soppan var god och passade bra ihop med brödet. Efter detta bjöds det på pannkakstårta som också får betyget godkänt men inte mer. Allt som allt hade denna lunch fått bra betyg men nu är det så att kalaset gick loss på 95 kr vilket är alltför mycket för ärtsoppa med pannkakor. Restaurang Hipp skall alltså inte ändra i recepten utan i prissättningen.

Pris: som sagt... 95 kr
onsdag, oktober 22, 2008

Steakhouse Lilla torg, Rotsaksspäckad karré med kantarellsås



Betyg: 8 av 12 miljöfarliga gasbrännare
Vi har inte varit så mycket kring lilla torg, här kommer ett tillskott i den kategorin. Steakhouse har uteservering som gör det behagligt i detta milda höstväder. Rotsaksspäckad karré med kantarellsås låter gott och är precis så gott. Maten är väl tillagad men inte precis nån dietmat. Ett plus för snabb service när dagens lunchärenden är många.
Pris: 79 kronor

Steakhouse Lilla torg
Lilla Torg 7
211 34, Malmö
Tel. 040-97 34 97

måndag, oktober 20, 2008

Retro: Coq au vin

Betyg: 8 av 12 fransoser
Denna franska klassiker gör sig inte riktigt rättvis utan tillhörande glas rödtjut. Eftersom vi aldrig dricker i tjänsten och därmed inte heller under lunchen når Retros tupp (nåja... kyckling) i vin aldrig några himmelska höjder. Dessutom kunde rätten ha kryddats lite bättre. Potatisen kändes lite maskinskalade, vilket kanske vissa gillar, men inte vi.

Den tillhörande salladsbuffén och det nygräddade brödet får dock en klockren tumme upp så att betyget blir minsann inte fy skam.

Pris: 72 kronor inkl. dryck och kaffe

Retro Restaurang
N. Skolg. 24
21422 Malmö, Sweden
040-23 62 50
fredag, oktober 17, 2008

Njutbar: Bulgursallad med kyckling, kikärter och spenat

Betyg: 6 av 12 italienska kaffeburkar använda som dekoration

Vi blir inte rikigt kloka på lunchen på Njutbar. Det som var bra förra gången var dåligt denna gången och vice verca. Det nybakade brödet var nybakat i förrgår, salladen var på tok för kylskåpskall för att smakerna ska komma fram. Sallad ska ätas lite ljummen, en kall tomat smakar inte tomat, den smakar kylskåp. Däremot var bulguren i sig väldigt saftig och fin till skillnad mot sist. Nej, det fattas något. Jag tror att de har lite för mycket kaffegäster för att ägna sig åt maten.

Pris: 70 kr
torsdag, oktober 16, 2008

Pegga Upp: Pannbiff med lök och potatis


Betyg: 9 av 12 golfande oljerockar
För ovanlighetens skull åkte vi åt andra hållet idag, iväg till Malmö GK's restaurang Pegga Upp. Salladen är ganska tråkig men brödet färskt och gott. Det finns bara en dagens och oftast är det kött. Dagens pannbiff var vällagad och och god. De kan sin husmanskost. Tyvärr finns inget dagens fisk eller vegetariskt. Och enligt tidigare erfarenheter är deras andra rätter inte så bra tyvärr. 
Pris: 79 kronor

Segesvängen
212 27 Malmö


onsdag, oktober 15, 2008

Restaurang Brogatan: Kokt lax med citronsås och champinjoner

Betyg: 12 av 12

Det är lättare att skriva när man har massor att klaga på, idag finns det inget att klaga på. Laxen och alla tillbehör är perfekt tillagade och smakar gudomligt. Champinjonerna gjorde ett trevligt komplement till rätten och brödet man fick till var jättegott. Vi känner oss nästan lite bortskämda när man tänker på de stackars satarna som sitter i någon matsal och trycker i sig en grå massproducerad fiskgratäng, medans vi åt en av de bästa luncherna ever. Brogatan, We salute you!

Pris 82kr (plus 8kr om man vill ha kaffe efter maten)
tisdag, oktober 14, 2008

Skogströms: Rimmad Kyckling potatis & jordärtskockapuré


Betyg: 12 av 12

Första tuggan av denna rimmade kycklingen var den bästa biten kyckling på väldigt länge. Krispigt, saltigt (Vi vet att det ordet inte finns men bara "salt" är inte rätt heller) och rejält. Potatis & jordärtskockapurén växte hela tiden och tillsammans med den syltade citronen fick den en viss syrlighet. Ni som följer bloggen vet att vi gillar Skogströms, idag är inget undantag.
Salladen före maten är också perfekt, vi skulle kunna dricka en liter av deras dressing. Vi skojar dessvärre inte.

Pris: 85 kr
måndag, oktober 13, 2008

Thap Thim: Kokosfriterad kyckling


Betyg: 7 av 12

Då thairestaurangen Thap Thim har blivit rosad i dagspressen var vi tvungna att kolla in läget.
Det är fräscha lokaler på västergatan och bra service, det var säkert 10 personer som jobbade i serveringen. Säkerligen fler i köket. Nu till maten då. Ja, inget fantastiskt. Gillar man thaimat så gillar man Thap Thim. Varken några frågetecken eller utropstecken gällande maten. Dock lite spännande med kokosfrityr på kycklingen men smakade ungefär som det brukar göra.
Gott men inte mer. Dock väl värt ett besök med helt ok priser med tanke på läget.

Pris: 69 kr

Ps. Man får dillchips till kaffet.
onsdag, oktober 08, 2008

Govindas: Dagens

Betyg: 9 av 12 mysiga backpacktjejer som drar till indien och köper linnebyxor

Så var det dags för Govindas igen och idag bjöds det som alltid på en sallad, en soppa, nybakat bröd, en gryta, en chutney och en "biff". Allt var såklart vegetariskt och idag smakade det riktigt gott, speciellt soppan som var en ny variant för oss.

Det är möjligt att man snabbt blir trött på Govindas om man äter där för ofta men annars stämmer allt annat på denna lunchrestaurang. Trevlig personal, god nyttig mat, snabb service och billigt. Vad mer kan man begära egentligen? (svara gärna i kommentarfältet)

Pris: 65kr (eller 65 riskkrutonger)
tisdag, oktober 07, 2008

Epicuré: Pasta med sardeller och pinjenötter

Betyg: 6 av 12 oljefat

På Epicuré fick vi vänta i 20 minuter för att få maten, helt ok om du sitter i ett lunchmöte eller har gott om tid. Ofta jobbar man inte övanför en lunchrestaurang och med tanke på tid till och från samt eventuell parkering så måste det klaffa med maten om man inte ska behöva stressa i sig maten. På Epicuré vet vi inte om kaffet ingår men det spelar ingen roll om man inte har tid att dricka det.En lunch ska komma inom tio minuter, där drar vi gränsen för vad som är ok

Således var vi lite stressade då maten kom och vi hade nästan mättat våra magar med deras goda bröd. Över till pastan då, våra meningar skiljdes sig något rent smakmässigt men vi kom i alla fall överens om att pastan badade i allt för mycket olja. Bilden visar faktiskt det också. Klart mycket sardeller och chilli som sig bör men kanske tog de allt för mycket plats.

Betyget grundar sig i priset, servicen och det faktum att man måste springa en halvmara för att kompensera oljeintaget.

Pris: 84 kr
måndag, oktober 06, 2008

Falafel n.1 Drottningtorget: Kycklingkebab och falafel i olika former



Betyg: 9 av 12 halalslaktare

Trots att denna sjukt suddiga bild är på en kycklingtallrik åt de flesta av oss i Food 5 rullar för dagen. Rullarna är bland de bästa man kan hitta i centrala Malmö. Många valmöjligheter, bland annat ett grövre bröd, tallriken är mer ordinär.

Detta är ett självklart stopp för alla som levt på lasagne en hel vecka och som behöver trappa ner försiktigt på stabbigheten. Det är tur att vissa av oss tränar 5-6 pass i veckan, maten på sista tiden hade nog annars satt sina spår. Vi hoppas att det snart är dags för hälsovecka. Var äter man groddar och kli till lunch?

Pris: 40-70 kronor inkl. lärre
fredag, oktober 03, 2008

Cosmopolitan: Lasagne



Betyg: 7 av 12 braspannor


Lasagnevecka dag 5

Vi förstår varför detta ställa har rekommenderats till oss! Bästa lunchen denna vecka! Allt i allt då vill säga. Stället är mysigt, men utstrålar samtidigt storstad. Gästerna har mycket i sina kikare. Det pratas ivrigt och gestikulerars. Cosmopolitan lever och drar till sig människor som lever. Men samtidigt är det väldigt mysigt. Cosmopolitan lever upp till sitt namn!
Dessutom så är personalen fantastiskt trevlig och närvarande. Ögonkontakt är banne mig underskattat numera i restaurang världen. Visst har det hänt oss alla (väldigt ofta) att den man beställer av istället tittar på allt annat än oss som beställer.

Nu till lasagnen.
Tyvärr så är den "bara" väldigt klassisk. Kanske är frågan "vad är fel på klassisk", men i detta fallet håller det inte. Innehållet är tråkigt och fantasilöst. Denna känsla blev dock väldigt mycket starkare när det den vegetariska kom in på bordet. Helt makalös! Väldigt spännande och smakrik!
Salladen och vitlöksbrödet är ett stort plus!

Pris: 60 kr
Då var Lasagneveckan avklarad. Stort tack till alla inblandade.
torsdag, oktober 02, 2008

Konst & Køkken: Tonfisklasagne med parmensanost, soltorkade tomater & basilika



Betyg: 10 av 12

Lasagnevecka dag 4

Idag var det dags för återbesök på Konst & Køkken. Lasagne förstås, för dagen med tonfisk. Den var välgjord, välkryddad och ingredienserna kom fram bra. Det kan helt klart vara värt att prova tonfisk i denna italiaspecialitet om ni inte brukar göra det. Salladen och brödet var gott och extra plus för hummusen.

Konst & Køkken
St. Johannesgatan 2
21421 Malmö
onsdag, oktober 01, 2008

Plocke Pinn: Vegetarisk lasagne

Betyg: 10 av 12 italienare

Lasagnevecka dag 3

När maten smakar som den brukar göra på Plocke Pinn så borde det funka alldeles utmärkt att äta samma rätt för tredje dagen i rad. Vi var dock inte helt överens över betyget denna dag.

Till att börja med var rätten för liten, det var vi alla överens om. I och för sig vägs det upp av en mycket god salladsbuffé och denna ingår ju faktiskt i lunchen.

Dessutom var allas rätter inte varma, vilket nog berodde på att den enorma tallriken kylde ned den italienska klassikern. Det känns lite snobbigt att be om varma tallrikar, men en papperstallrik hade funkat lika bra.

Den tredje anmärkningen, vilket är anledningen till att vi inte var överens, så var mängden parmesan väl tilltagen.
Kan man få för mycket parmesan? undrade någon.
Det känns som de försöker dölja någon annan smak, tyckte en annan.
Genomsnittsbetyg fick gälla idag och slutade ändå på höga 10,5 av 12.

I morgon blir det av allt att döma fisklasagne.

Pris: 79 kronor
tisdag, september 30, 2008

Ingelsta kalkon: Kalkonlasagne

Betyg 6 av 12

Lasagnevecka dag 2


Vi i Lunch i Malmö gillar katter. För att hedra katten Gustav kommer därför hela vår vecka bestå av enbart en maträtt. Igår blev det en vegetarisk variant på Element som var tämligen blek.
Idag är det lite bättre. Dagens version av denna klassiker var baserad på kalkonfärs. Den är helt ok, men smakar lite väl mycket av en speciell kryddblandning. Kryddan påminner, hur konstigt det än låter, om smaken av doftljus. Det vill säga den smak man andas in när någon har tänt ett sådant ljus. Konstigt.

Det diskuterades hej vilt under lunchen om hur nyttigt lasagne är egentligen. Vi tar reda på det genom att äta samma rätt varje dag denna veckan. Kanske har vi vuxit lite runt midjan när helgen kommer - kanske är vi i bättre form än på länge. Time will tell.

Vi hoppas på bättre lasagne i morgon.

Pris: 60 kronor
måndag, september 29, 2008

Element: Veg Lasagne

Betyg: 4 av 12

Vecka 40 är nu officiellt LASAGNEVECKA!

Låt er inte luras av den trendiga balsamicodekorationen. Denna lasagne är inget annat än en vanlig microvågsmat lasagne. Ett måhända bryskt betyg då den säkert är lagad i huset, men det är sannerligen inte idag den är lagad.
Inget tuggmotstånd whatsoever och ingen direkt smaksensation. En lasagne ska ha lite knaprighet, speciellt på kanterna. För det krävs ingen kockutbildning i Lyon att haja.
Element är för övrigt säkert ett fint café med rätt inredning och stora kaffelattefyllda glas men idag hade de tur att vi var hungriga annars hade det inte blivit mycket i magen här.

Pris: 69 kr

Ps. Någon som kan tipsa om ett bra lasagneställe?
fredag, september 26, 2008

Konst o Køkken: Fyllda lammfärsbullar i kryddrik tomatsås

Betyg: 7 av 12 lammungar
Dagens kött på Konst o Køkken var tyvärr en relativtgrå och smaklös upplevelse. Kryddrik var inte tomatsåsen och lammfärsbullarna var inte direkt fyllda med något som namnet på rätten utlovade.

Till dessa bullar fick man ett mandelris (ris med mandel) som inte heller smakade så mycket. Kvaliteten på råvaror var annars väldigt bra. Maten kändes nyttig. Hoppas de får till smaken nästa gång - de är klart värda en ny chans. Dessutom lyckades de bättre med soppan.

Pris: 70 kronor

Konst o Køkken: Fisksoppa från Tanger med apelsinaioli

Betyg: 9 av 12

Efter ett anonymt förslag prövade vi idag Konst o Køkkens lunch.
Det krävs nästan en GPS för att hitta dit då det ligger nästan mitt i byggnationen av City Tunneln. Väl där möttes vi av en trevlig lokal och en inspirerande meny.
Förväntningarna var höga, här kändes det som om de vet vad de håller på med.
När vi fick in soppan blev vi vid första syn inte besvikna. Väl tilltagna portioner innehållandes lax och sej, good stuff...Vid första skedtaget kom en liten besvikelse. Detta stället som praktiskt taget andas matlagning verkar fega lite med kryddorna. Missförstå oss inte, en bra soppa, men det verkar som om de kan bättre. Betyget grundar sig i det kanon goda brödet, bra sallad och ett bra pris. Vi återkommer en annan gång för att se om de verkligen kan lunch.

Pris: 70 kr
torsdag, september 25, 2008

Restaurang St Gertrud: Ärtsoppa med pannkakor


Betyg: 6 av 12 sportlov
Det är svårt att misslyckas med ärtsoppa. Även den femte medlemmen är numera en fan av denna svenska klassiker (läs nedan). Han blev helt förtjust. Eftersom smaken på ärtsoppor är mer än snarlika varandra så får bedömningen göras lite mer på sallad, pannkakor och atmosfär. Pannkakorna kändes förproducerade, salladsbuffén var sisådär och lokalen lite konferensbetonad.

Tillsammans med övriga lunchdetaljer:
Rikskuponger [ja]
Kaka till kaffet [ja]
Ståuppkomiker [nej]
och så vidare...
placerar vi St Gertrud i mitten av betygsskalan. Kanske till och med något över mitten.

Det som drar ner betyget till en 6:a är slafset. Mattanten drällde både på och utanför tallriken när hon öste upp. Onödigt slarvigt. Har hon aldrig jobbat i en skolbespisning?

Det bästa med lunchen idag var att vi numer alla kan se fram emot att testa lite ärtsoppebuffér på torsdagarna.

Pris: 72 kronor



Bekännelse från en av Food 5:
Jag har burit med mig hat, jag har burit med mig oro. Jag har burit med mig uttryck som: "Hur f** kan ni äta det!?" "Det är ju det vidrigaste som finns!" och ”Fattigmanskost!”.

Denna obegripliga känsla började för ungefär 21 år sen i Strömsnäsbruk, Småland. Jag själv är inte ifrån Småland, utan jag var där för att spendera sportlovsveckan med mina kusiner. Vi hade en fantastiskt rolig vecka. Vi åkte skidor, både utför och längs med, och vi gjorde snöfort som startade enorma snöbollskrig. Vi var och badade och vi grillade korv i deras kakelugn.
Dessutom så var jag och min lillebror ganska uppmärksammade då vi var från en större håla. Och vem gillar inte den känslan?
Dessa minnen ligger dock under en något suddig hinna. Där finns nämligen ett annat litet minne från denna resa som är skarpt så in i bängen. Nämligen kvällen då vi skulle äta ärtsoppa.
Ungarna (vi då) kom in från ännu ett snöbollskrig, som oftast innehöll näsblod och blåmärken, hungriga och törstiga. Redan i hallen kände jag att det var något som inte var som det skulle. En tung lukt som blev nästintill olidlig i kombination med mig och min svettiga undertröja och våta overall. Vi tvättade oss och satte oss till bords. Och fram kom den, ÄRTSOPPAN! Herre Gud! Det liknar ju ingenting. Hur f** ska jag överleva detta. Jag tog en sked full, sörplade in soppa och rimmat fläsk i munnen. Aah, nej, var är mjölken?! Detta måste sköljas ner och det snabbt! Direkt hörde jag saker som: ”Vad är det som är fel?" "Nämen, tramsa inte nu, kolla så duktigt din lillebror äter."
Jag kände snabbt hur det barnsliga barnet växte i mig. Jag vägrade att prova ärtsoppa igen. Och detta har jag stått fast vid i ungefär 21 år. Tills i dag då vi hamnade på St Gertrud...
onsdag, september 24, 2008

Skogströms: Halstrad Lax med rostade rotfrukter, dill & äpple


Betyg: 11 av 12 färska laxar utan laxask

Än en gång på väg till Skogströms, mycket för en stackare i Food 5 inte varit där innan. Dessutom hade vi inte provat deras fisk tidigare. Salladsbuffén var som vanligt mycket god och när laxen kommer in så gör den ingen besviken. Färsk och mycket god smak på laxen. De övriga ingredienserna var också tillagade med stor omsorg och var snyggt upplagda. Vi börjar dock känna att lax, potatismos och rotsaker har blivit lite uttjatat, är det svårt att göra nåt annorlunda med laxen eller är det husmanstvång?

Pris: 85 bagis

Skogströms Kök & Butik
Major Nilssonsgatan
6217 52 MALMÖ

Filtrera efter betyg

Bloggintresserade

Samarbetspartner

Testade Restauranger

Bloggarkiv