tisdag, april 29, 2008

Meze de Falafel nr1

Meze, ny öppnad libanesisk Restaurang på Engelbrektsgatan i Malmö blev veckans andra och faktiskt sista lunch för Lunch i Malmö då vi firar långhelg och demonstrerar mot höjda lunchpriser den 1 maj. Hur var då maten? Jo, tackar som frågar, den var kanon. En buffé som började köttigt med färskskuren kebab, mustiga grytor och slutade grönt med delikata sallader, hummos och färska piroger, för att bara nämna ett fåtal rätter i denna falafelns högborg.
Allt såg och smakade riktigt bra och är ett välkommet inslag från killarna från Falfel nr.1.
Dock saknade vi kaffet efter maten.
Kom i tid, köerna bildades kl 12 och fortsatte långt efter vi gått.

Betyg: 10 av 12 vinbladsdolmar

Pris: 69 kronor


måndag, april 28, 2008

Korvhuset: Korv, mos och surkål


Inga konstigheter idag. Enkelt, gott och väldigt grabbigt (åtminstone denna dag). Av 101 sortes korv valde Lunch i Malmö-gänget: kalkonbrännare (bilden), Per i Parma och spansk hjortkorv. Samtliga med tillbehören mos och surkål.
Korv tillhör sommaren. Sommaren tillhör Lunch i Malmö.

Betyg: 8 av 12 pølser

Pris: 40-59 kronor inkl. Champis

Korvhuset
Gyllenpalmsgatan 2
040–683 32 55
fredag, april 25, 2008

Skogströms: Kronärtskocka med citronkokta potatisar och rostade mandlar



Kronärtskockan var god men i det här fallet var det de citronkokta potatisarna och rostade mandlarna som imponerade mest. Det passade perfekt ihop med kronärtskockan och kändes fräscht. Hatten av till skogströms speciellt för salladen och det hembakade brödet, vi fick nästan hejda oss för att inte äta oss mätta på det. Våra mattallrikar blev inburna av kockarna själva och det kändes mer som att man satt och åt middag än lunch, mycket trevligt. Stäng ytterdörren nästa gång så blir det ett högre betyg, det e inte sommar än...

Betyg: 8 av 12 citronkokta potatisar

Pris: 85 bagis

Skogströms Kök & Butik
Major Nilssonsgatan 6
217 52 MALMÖ

Skogströms: BjäreKyckling, salvia, parmesan & gräddkokt majs på Skogströms

Betyg: 10 av 12 bufffalo wings

Fredag och veckans sista lunch.

Det var med stor spänning som vi rullade genom Malmös innerstad för att avnjuta lunch på välkända Skogströms kök & butik.

Marie Skogström (som driver Skogströms kök & butik.).Vann Coupe dessert, Sm i desserter 2002 och har blivit 2:a i årets Wilhemina två gånger!( årets kvinnliga kock).Var även i semifinal i årets kock 2002, 2004 och 2005. Deltog i finalen till Årets konditor 2006 och kom på en fjärdeplats med Bröllop som tema!

Peter Skogström (Maries man) har vunnit OS guld och 2st VM-guld med Svenska kocklandslaget de senaste 4 åren. En 1:a 2:a, 3:e och 4:e placering i årets kock ligger också på meritlistan. Alltså årets kock 2006!
Med denna information i bagaget så var förväntningarna väldigt höga och trots att Marie är mammaledig håller personalen flaggan i topp.

Skogströms slogan på loggan vid entrén stämmer verkligen. (Vi skapar din hunger)! Sällan har vi upplevt en sådan måltidsinspiration i en restaurang. Hela sällskapet började säga i kör kolla, kolla, kolla… Jag kände en enorm vilja att laga mat och framförallt bjuda andra på mat. Upplägget i butiken var mysigt, nästan lite vardagligt, men så rätt. Allt var fint upplagt.
Idag var valet självklart. BjäreKyckling, salvia, parmesan & gräddkokt majs.
Kyckling var ”bonnig” så som sig bör då det handlar om kyckling från bjäröhalvön. Potatisen var inget speciellt, så klart väl tillagade. Pricken över i:et var de gräddkokta majskornen som fullföljde smaken av kycklingen. Superbt.
Salladsbuffén som ingick var enligt oss perfekt. Alldeles lagom. Inget överdrivet utan en sansad buffé med en helt otroligt god senapsdressing. Även brödet var sanslöst bra.
Servicen var snabb och trevlig. Ett plus var att kocken kom ut med maten. Alltid lika trevligt och se dom som ligger bakom maten.

Pris: 85 pistoler

Skogströms Kök & Butik
Major Nilssonsgatan 6
217 52 MALMÖ
torsdag, april 24, 2008

Fiskboden i Lomma: Räkmacka



Vädret var strålande så vi begav oss mot Lommas fiskebod för att prova havets läckerheter. Just nu bygger de ny uteservering så där fanns bara ett fåtal sittplatser utomhus men vi lyckades klämma in oss på några redan upptagna bord. Räkmackan serverades på en papptallrik men det känns helt rätt när man sitter nere i hamnen och känner sig lite lagom sailor-aktig. Allt som allt var detta en väldigt trevlig matupplevelse, räkorna smakade utomordentligt och allt stämde. Om vi måste anmärka något på denna rätt så är det att det kunde gärna ha varit mer sallad och ägg på tallriken. Väldigt bra opretentiös lunch helt enkellt.

Betyg: 10 ankare av 12 möjliga

Pris: 45 laxar (plus 12 kronor för mineralvatten)


Fiskboden i Lomma
Kajgatan bod 1 A
Tel: 040-41 10 10

Fiskboden i Lomma: Sillmacka Lyx















Lommas stolthet, sillamackan, blev dagens lunch. Innan vi börjar prata mat bör ett par saker nämnas. Fiskboden är belägen i Lomma småbåtshamn, det var vindstilla och ca 18 grader i skuggan men vi hade solen rätt i ansiktena och gassade. Med andra ord ganska goda förutsättningar för en trevlig lunch. Saken gjordes inte sämre av Carlsberg 3,5 som måltidsdryck. Över till mackan. Grov brödskiva, fräscht salladsblad, tomater, grovhackad lök, en skiva citron, två rejäla dubbla sillfiléer, räkröra med epitetet lyx som topping. Allt serverat med lagom nonchalans, nästan slafsigt...
...men himmelsk gott.

Betyg: 11 av 12 sillstimm

Pris: 45 kastanjetter (plus 12 spänn för den som vill ha lite bubbel till)

Fiskeboden i Lomma
Kajgatan bod 1 A
Tel: 040-41 10 10
onsdag, april 23, 2008

SMAK: Vegetariskt bakverk


Våra förhoppningar var höga på SMAK vid konsthallen och de första intrycken var bra tycker vi.

Vi stod i kön ca 7 minuter för att få beställa vilket är gränsfall till för länge men allt annat såg bra ut vid detta tillfälle. Stor fin matsal med rätt trevlig klientel, allt ifrån pensionärer som hade tittat på utställningen till yngre kontorsråttor. ”Salladen” som stod på ett långbord i mitten var dominerad av bönor och rätt matiga saker såsom potatis och någon lökgratängliknande sak.

Vi saknade något mer fräschare såsom en vanlig sallad med tomater eller liknande. Idag bjöds det på Bakverk på mandelpotatis, linser, citron och spiskummin vilket lät intressant men efter en provsmakning så visade det sig att det var allt annat än intressant. Hela rätten var praktiskt taget smaklös och torr, såsen räddade detta lite men det va ändå för tråkigt och vi blev trötta på potatis allt för snabbt. Servicen och allt annat var på topp men tyvärr kunde de inte leva upp till sitt namn, smaken fattades…
För 85kr förväntar vi oss mer.

Betyg: 5 mättande potatisar av 12 möjliga

Pris: 85 skulpturer

SMAK
S:t Johannesg. 7
Tel: 040-50 50 35

SMAK: Havskatt... mjauu


SMAK gör inte denna dag sitt namn stolt. Rätten med havskatt, rödbetor, tapioca och ängsyra smakar just inget. Ok. Lite tång. Lite jord. Men annars tråkig.
Salladsbuffén saknar dessutom just sallad, mest bönrätter trängdes på det bordet.

Att priset letar sig upp till 115 bagis gör ju ingen glad heller. Stället är nog anpassat för matsnobbar som tycker att allt ska smaka som moder jord.

Ett klart plus för brödet - det var lyckat.

Betyg: 5 av 12 varma tallrikar

Pris: 115 spänn (lite kattmat för de slantarna)

SMAK
S:t Johannesg. 7
Tel: 040-50 50 35
tisdag, april 22, 2008

Plocke Pinn: Färsk spättafilé med fänkål, hummerbuljong och potatispuré


Som alltid på vägen dit så hade vi väldigt höga förväntningar av Plocke Pinns luncherbjudande. Spättan var perfekt tilllagad och låg på en bädd av potatispuré som vadade i hummerbuljong. Ovanpå detta låg där lite riven fänkål som gjorde rätten friskare och fräschare. Hummerbuljongen var gudomlig och höjde denna rätt väldigt mycket. Allt som allt var det en väldigt bra lunch.

Betyg: 10 av 12 humrar

Pris: 79 kronor

Plockepinn
Bergsgatan 29
214 22 Malmö

Plocke Pinn: Lammfärsbiff



Välbalanserad rätt med potatispuré och gremolata till lammfärsbiffarna.
Pricken över i:et rostade pinjenötter. Puréen var mjuk och lagom
fyllig. Välbalanserad vitpeppar med riven parmesan på toppen.
Biffarna var porösa och fina som de ska.
Betyg: 8 av 12 koftor
Pris: 79 riksdaler

Plockepinn
Bergsgatan 29
214 22 Malmö
måndag, april 21, 2008

Blå Caféet i Lomma: Nån slags lax


En grabbanäve, bokstavligen talat (dock en kvinnlig kock som grävde med fingrarna), gröna ärtor. En oätlig laxfjärilskotlett och tre maskinskalade potatisar som badade i smör. Veckans lunchguide kunde börjat bättre.

Betyg: 1 av 12 såssnipor

Pris: 65 omotiverade kr (tar ej Rikskuponger)

Blå Caféet
Malmövägen 2
234 32 Lomma

Tel: 040-41 33 00

Filtrera efter betyg

Bloggintresserade

Samarbetspartner

Testade Restauranger