onsdag, oktober 07, 2009

Plaka: Grillspett, tzatziki och klyftpotatisBetyg: 10 av 12 av huset i huset med ett litet fågelhus på utsidan av huset i huset


”Nu låter vi maten tysta mun” är ett ordspråk som Plaka har kastat ut på Södra Förstadsgatan. Här pratas det, skrattas det och tjoas det. Vill man ha en lugn smådeppig lunch kan man stanna kvar på jobbet och äta ”leftovers”, men vill man få en känsla av att staden lever och folk trivs, så ska man gå till Plaka för ett grillspett!

Ett packat grillspett med mycket kött och mycket kryddor. Detta smakar genuint och ärligt. Inget påhittat eller plagierat. (En av oss i Lunch i Malmö har faktiskt varit på Rhodos, och därför vet vi - all inclusive). Kryddningen är inte stark, utan smakar mycket. Denna smak samspelar väldigt fint med tzatzikin och blandar man sen in en hemmagjord klyftpotatis, ja, då är allt bra.

Ett annat plus är känslan man har när man sitter i Plakas mysiga lokal.

Känslan är densamma som när man har varit på en medelhavsstrand hela förmiddagen. Man har nästan ont i ögonen efter allt bokläsande i den starka solen. Spänningshuvudvärken ligger där någonstans. Man är trött och allt kroppens salt sitter på utsidan av huden. Då är det dags för lunch. Nu tar man klivet in i den himmelska skuggan för salt mat och något svalkande att dricka. Sakta men säkert kommer man sen tillbaka till nuet, man kan se färger och känna dofter. Inte bara en cyantonad värld utan dofter. Känner ni igen känslan?

Ett sista lilla plus är att Plaka har ett hus i huset. Varför har man inte det hemma? Ett litet hus med takplattor och t o m en liten fågelholk med ”riktiga” fåglar i.

Som avslutning använder vi herrn bakom diskens reaktion på frågan om bröd ingår.

- Bröd ingår, sallad ingår, saft och vatten ingår, kaffe ingår, (nu är armarna högt i luften) allt ingår, ja, allt ingår!

Pris: 60 kr eller 60 rikskuponger inkl. lingondryck, bröd och kaffe

Plaka
Södra Förstadsgatan 86
040-231080

2 kommentarer:

Mikael Carlsson sa...

Grabbar, jag väntade just på Plakas recension efter att själv ha ätit mitt femtioelfte grillspett där häromdagen. Jag kan minnas att den lille gråhårige mannen serverade mig mitt första grillspett för mer än tio år sedan och allt är sig likt idag. Både maten och den grekiska tavernakänslan i miljön är densamma, fantastiskt bra! Dessutom serverar de iskalla 50cl öl till bra priser om man vill det, men det kanske inte alltid passar till lunch förstås ;-)

Linda sa...

http://dar.blogg.se/2009/october/dessa-dagar-20-pa-numph-rutzou-malmo.html

Filtrera efter betyg

Bloggintresserade

Samarbetspartner

Testade Restauranger

Bloggarkiv